MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ORUÇ

<< 1553 >>

DEVAM: 46- Ramazan Orucunun Farz Kılınmasından Sonra Aşura Orucunun Tercihe Bırakılması

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

10580 (1)- Nafi' bildiriyor: Aşura orucu hakkında İbn Ömer: "Ramazan orucu farz kılınınadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruç tuttuğu ve ashabına da tutmalarını söylediği bir gündü. Ancak Ramazan orucu farz kılınınca bu oruç bırakıldı" dedi. Bundan dolayı İbn Ömer tuttuğu günlerin içinde denk gelmedikten sonra özel olarak bu günde oruç tutmazdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1892) ve Müslim (1126) rivayet ettiler.

 

 

 

10581 (2)- İbn Ömer der ki: Aşura günü Cahiliye'de insanların oruç tuttukları bir gündü. Ramazan orucu farz kılınınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bu günün orucu soruldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın günlerinden biridir. Böylesi bir günde dileyen oruç tutar, dileyen tutmaz'' buyurdu.

 

[Salıih]

 

Diğer tahric: Buhari (4501) ve Müslim (1126) rivayet ettiler.

 

 

 

10582 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

]-Sahih-]

 

 

 

10583 (4)- İbn Ömer der ki: Cahiliye döneminde insanlar Aşura gününde oruç tutarlardı. Ramazan orucu farz kılınmadan önce hem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem de müslümanlar bu günde oruç tuttular. Ancak Ramazan orucu farz kılınınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşura günü AlIah'ın günlerinden biridir. Böylesi bir günde dileyen oruç tutar, dileyen tutmaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Kays b. Sa'd

 

- - (-)

10584 (1)- Kays b. Sa'd der ki: "Ramazan ayı orucu farz kılınmadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı söylerdi. Ramazan orucu hakkındaki ayetler nazil olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aşura günü orucundan yana bize herhangi bir emri veya yasaklaması olmadı. Biz de bu günde oruç tutmaya devam ettik."

 

Diğer tahric: İbn Mace (1828), Nesai (5/49) ve İbn Huzeyme (2394) rivayet ettiler.

17861 (7)' de tekrar edecektir.

 

 

 

10585 (2)- Ebu Ammar der ki: Kays b. Sa'd'a fıtır sadakasını sorduğumda: "Zekat ayeti henüz nazil olmadan önce Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasını vermemizi emretmişti. Zekat ayeti nazil olduktan sonra ise fıtır sadakasından yana bize herhangi bir emri veya bir yasaklaması olmadı. Bundandır bu sadakayı hala veriyoruz" dedi. Ona Aşura orucunu sorduğumda da şöyle dedi: "Ramazan orucu farz olmadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutmamızı emretmişti. Ramazan orucu hakkındaki ayetler nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aşura günü orucundan yana bize herhangi bir emri veya yasaklaması olmadı. Biz de bu günde oruç tutmaya devam ettik."

 

[-Sahih-]

 

9554 (1)' de tekrar etmİştİr.